Column 4 september 2014

Datum: 4 september 2014

Draghi maakt er een mooie beursdag van. De indexen in Europa schieten na de bekendmaking door de Europese Centrale Bank, dat de korte rente opnieuw met 0.10% wordt verlaagd, omhoog om uiteindelijk de dag met een stijging van 1% af te sluiten. Met ING en SBM als grote uitschieters met zo’n 2% winst. SBM blijft verrassen met de koerssprongen van de laatste weken, zeker omdat nu hedgefonds AQR Capital Management nog meer short is gegaan. Weer zo’n 200.000 aandelen extra op de markt. Wat bezielt deze hedgefondsen die tegen alle marktontwikkelingen in de koers van SBM nog steeds denken in elkaar te kunnen drukken. Ook vandaag was er weer een koopadvies door een toonaangevende beursanalist met koersdoel op EUR20,--, terwijl de koers nu op EUR 12,-- ligt. De vraag is waarom deze hedgefondsen doorgaan met het speculeren op een koersdaling. Momenteel is de totale shortpositie in SBM al hoger dan 4%. Als de handel in het aandeel wat stilvalt dient wel rekening te worden gehouden met het feit dat de shortende hedgefondsen genadeloos toe zullen slaan en het aandeel flink lager zullen zetten. Nu lijkt de vraag naar het aandeel te groot om deze hedgefondsen hun spel toe te kunnen passen. ING lijkt ook los van de handenbinder, wie dat ook geweest moge zijn. Nu is er een opmerkelijke koersontwikkeling in het aandeel Delta Lloyd. Dit aandeel deed volstrekt niets tijdens de forse stijging van de AEX. Vreemd, maar wellicht later verklaarbaar. Eerder dit jaar was de koersontwikkleing van Delta Lloyd ook al gedurende langere tijd (eind april 2014- eind mei 2014) op zijn zachtst gezegd vreemd te noemen, en vergelijkbaar met de strategie van de short-gaande hedgefondsen jegens SBM nu.

De laatste weken hebben we ook weer kennis kunnen nemen van een aantal opmerkelijke ontwikkelingen. Hierbij doel ik op de activiteiten van private equity fondsen in de US, die er massaal huizen opkopen van banken, en daarmee de prijzen opdrijven. De laatste jaren blijken de hedgefondsen voor meer dan 50 miljard dollar huizen aangekocht.

De truc die nu wordt uitgehaald is dat ze de huizen niet met winst verkopen, maar verhuren aan consumenten. Vervolgens worden de huizen ingebracht in “structured products”, dus onderdeel van effecten die speciaal daarvoor gemaakt zijn en zoals we bij de crisis van 2008 hebben kunnen ondervinden, ondoorzichtig en daardoor riskant zijn. Het spel van voor 2008, waardoor we nu nog steeds in een crisis zitten, wordt vrolijk weer herhaald. De huizen blijken de laatste 2 jaar al weer 20% te zijn gestegen. Consumenten krijgen uiteraard steeds meer moeite om de hogere huizenprijzen op te hoesten. Kortom, de huizenprijzen in de US worden weer kunstmatig opgeblazen.

 

Een ander issue dat momenteel veel aandacht krijgt is het schuldenprobleem van Argentinië. Zoals u wellicht nog weet had Argentinië in 2001 extreem hoge schulden. Uiteindelijk was een failliet van Argentinië in 2002 onafwendbaar. Een aantal hedgefondsen heeft, onder het motto van “de een zijn dood is de ander zijn brood”, een groot gedeelte van deze schulden opgekocht van schuldeisers voor hoge kortingen. Deze hedgefondsen negeren de overeenkomst die de toenmalige schuldeisers met Argentinie hebben gesloten waarin een aanzienlijk deel van de schuld werd kwijtgescholden. Meer dan 90% van de toenmalige schuldeisers ging akkoord met een kwijtschelding van de schulden van 70%. De hedgefondsen, die niet akkoord zijn gegaan, eisen nu van Argentinië volledige betaling van de schulden, dus het volledige bedrag. Hierdoor zou Argentinië opnieuw in een faillissement kunnen geraken. Op dit moment lopen er vele rechtszaken tussen de hedgefonds en Argentinië. Een Amerikaanse rechter heeft onlangs de hedgefondsen, die voornamelijk uit de US komen, gedeeltelijk in het gelijk gesteld, namelijk dat Argentienie eerst een deal moet sluiten met de hedgefondsen voordat zij iets aan de overige schuldeisers betaalt (die overigens wel akkoord gingen met de schuldnovatie) . Argentinie tekent uiteraard beroep aan tegen dit vonnis. 

Een dergelijke tactiek wordt door hedgefondsen ook al jaren tegen ontwikkelingslanden toegepast. Vele Afrikaanse landen zitten diep in de schulden en in het verleden zijn vele schulden kwijtgescholden. Maar hedgefondsen die de schulden voor een prikkie overnamen vorderden gewoon de volle 100% bij de rechter, en vaak met succes. Hierdoor was nieuw ontwikkelingsgeld nodig dat direct in de zakken van dergelijke hedgefondsen verdween.

 

Goeroe