Datum 5 november 2014

 

Eindelijk weer een goede dag voor de Nederlandse beurs. Alhoewel de AMX 0.1% verloor. Daar was het weer groot feest voor de shorters. Slechte financiele cijfers van Brunel maken het fonds een ideaal target om eens even goed short te gaan. Brunel zakte 16%. Ook Aperam en USG moesten er aan geloven. Een ander ideaal fonds om de koers opnieuw fors lager te zetten was uiteraard Imtech. Het is ongelooflijk dat de huidige aandeelhouders, onze Nederlandse banken, niet ingrijpen om de koers omhoog te pompen en blijkbaar de shortende hedgefondsen vrij spel geven. Om 10.00 uur vanmorgen werd de koers al 15% lager gezet. Een nieuw fraude schandaal dreigt. Een interne klokkenluider (wellicht gesponsord door een shortend hedgefonds) heeft een potentieel mededings-issue gemeld. In de loop van de dag herstelde het fonds tot -4%. Ik verwacht niet dat er nog nieuwe shorters bijkomen op een koers van rond 3 euro. Daar valt niets meer te verdienen. Wel uiteraard zullen de shorters er alles aan doen om de koers lager te manipuleren omdat ze al met miljoenen aandelen short zitten en dus bij elke absolute daling, miljoenen maal de feitelijke daling verdienen. Toch begint het een link aandeel te worden en moet u niet verbaasd opkijken als de koers ineens hard begint te stijgen. Dan gaat het ook met tientallen procenten tegelijk. Dat zag je vandaag aan Fugro dat 2% lager begon maar uiteindelijk met 11% steeg. Met Turbo’s is het dus blind gokken.

Een standaard eigenschap van hedgefonds is dat ze hebberig zijn en te laat hun shortposities sluiten. Met als gevolg dat ze dan nog verlies maken. Dit zal bij Fugro en andere recentelijk hevig geshorte fondsen alleen het geval zijn als ze slechts recentelijk zijn gaan shorten, en dus te laat zijn.  

In de AMX/Midkap is het wachten op het moment dat Air France KLM aangepakt gaat worden door de shorters. Met een koers van nu 7 euro lijkt het een ideale kandidaat.

In de AEX deden bijna alle fondsen het goed. Opvallend is de relatief kleine koersstijging van ING met slechts 3% na mooie gerapporteerde cijfers over het derde kwartaal. Randstad begon goed maar werd in de loop van de dag in de min gedrukt. Opvallend daarbij was dat er zo rond 9.20 uur maar liefst 14.000 turbo short werden gekocht. Dit is relatief een grote aankoop voor Randstad. Zo’n 20 minuten later wordt de koers van Randstad inderdaad stevig in elkaar gedrukt. Puur toeval waarschijnlijk. De rest van de dag bleef Randstad het enige fonds in de AEX dat lager stond. Dit ondanks het feit dat de overige fondsen in de breedte door bleven stegen. Pas na 15.00 uur werden de zichtbaar manipulerende activiteiten gestaakt waardoor het aandeel uiteindelijk nog met een schamele 0.7% steeg. Randstad is zo’n fonds, net zoals ING overigens, dat de laatste dagen opnieuw vele koopadviezen heeft gekregen van de analisten, maar niet echt stijgen.

Ik ben benieuwd of de stijging van vandaag consistent wordt doorgetrokken. Ik vrees voor een aantal fondsen die wellicht weer worden terug gezet door de shortende hedgefondsen door de stijgingen van vandaag, zoals SBM, Akzo, Fugro, TNT en Shell.