Datum 6 december 2014

 

Vrijdag 5 december was eindelijk een onvoorwaardelijk mooie beursdag voor de Europese beurzen met forse koersstijgingen van bijna alle aandelen. De shortende Amerikaanse vermogensbeheerders hielden zich deze dag rustig, waardoor de koersen geleidelijk, zonder opvallende interrupties, konden stijgen, en uiteindelijk sluiten op de hoogste stand van de dag.

Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen. In mijn column van eergisteren gaf ik al aan dat een aantal grote Amerikaanse vermogensbeheerders grote shortposities en derivatenposities in hebben genomen in olie-gerelateerde aandelen. De gevolgen hiervan voor deze aandelen waren opnieuw duidelijk. Aandelen als SBM, Shell, Fugro en Imtech werden voortdurend de gehele dag lager gezet en gehouden. Met een uitstekend werkende strategie werden deze fondsen dus in bedwang gehouden. De strategie van deze vermogensbeheerders is iedere keer hetzelfde. Om de koers te drukken dient te worden verkocht op momenten dat de handel zo laag mogelijk is. Dat ressorteert immers het grootse effect. Tevens dient de koers onder de slotstand van de slotkoers van de vorige dag te worden gehouden. Dat schrikt de daghandelaren af. Bovendien worden grote verkooporders ingelegd met een laat-(verkoop) koers die een paar cent boven de dan actuele koers ligt. Daghandelaren worden hierdoor gedemotiveerd om die aandelen te kopen omdat de koers toch niet uitkomt boven de verkoopprijs van de grote order.

 

Bijvoorbeeld de koers van Shell wilde voortdurend omhoog en ging ook geleidelijk omhoog, maar werd dan telkens met kleine verkooporders binnen luttele seconden fors lager gezet. Het kreeg dan ook geen kans door te stijgen. Zo werd Shell op vrijdag, gewoonlijk de meest rustige handelsdag. Om 12.30 uur, tijdens de lunch wanneer weinig wordt gehandeld, bijna een procent lager gezet binnen een paar minuten. Als een belegger zijn aandelen verkoopt, dan wil deze normaal gesproken natuurlijk de hoogst mogelijke prijs daarvoor hebben. Deze belegger verkoopt dan op een moment dat er genoeg handel is zodat deze de beste prijs kan krijgen. Zo niet dus de shortende vermogensbeheerders.

Uiteindelijk leek Shell te ontsnappen aan de regulerende werking van de Amerikaanse vermogensbeheerders, maar gedurende de laatste handelsminuten werd het toch weer even snel teruggezet van Eur27,41 naar EUR 27,23. Fugro, SBM en Imtech werden de gehele dag volledig aan banden gelegd waardoor de koersen kunstmatig op een lager niveau werden gezet.

De tactiek van deze vermogensbeheerders werkte dus uitstekend en deze hebben dan ook opnieuw veel geld verdiend met hun shortposities.

 

Opmerkelijk nieuws is het grote aantal liquidaties van hedgefondsen gedurende de laatste tijd. Maarliefst 461 hedgefondsen hebben in het eerste Half jaar van 2014 de deuren moeten sluiten wegens gebrek aan resultaten. Het betreft hier vooral de kleinere hedgefondsen. Tevens werd bekend dat hedgefondsen het zelden beter doen dan de gemiddelde markt. Slecht 15% van de hedgefondsen behaalt een hoger rendement dan de gemiddelde indexen. Dit is toch wel zeer opmerkelijk omdat hedgefondsen zich zogenaamd toch bedienen van de beste computer gestuurde technologieën en strategieën, het meest innovatief zijn, de beste vermogensbeheerders aantrekken uit de markt en de hoogst tarieven rekenen voor hun diensten. Grotere hedgefondsen blijken het iets beter te doen, mar nog steeds onder het gemiddelde. Waarom is dan de vraag. Ik denk omdat wij met z'n allen zoveel geld naar deze hedgefondsen brengen dat zij zo machtig worden dat ze niet zo goed zijn in het voorspellen van de koersen, maar deze zel kunnen beïnvloeden. We zien het bewijs in de oliesector op dit moment.

Interessant is hoe groot hun invloed is op de olieprijs. Deze blijkt namelijk net als de rente en valuta gemakkelijk te manipuleren (Optiver in het verleden). We zullen het zien in de nabije toekomst.