Column 6 oktober 2014

Datum 6 oktober 2014

Maandag 6 oktober was een rustige dag met een uiteindelijk een 0.3% hoger slot van de AEX. Dit terwijl de AEX index eerder op dag op 0.8% winst had gestaan. De hedgefonds gevoelige fondsen (bedrijven waarin hedgefonds de laatste tijd zeer actief zijn met het innemen van shortposities) deden het redelijk. Randstad was zelfs de grootste stijger met 2.4% winst. De shortgangers lieten het aandeel vandaag eindelijk eens met rust, en je ziet gelijk een forse stijging. Als de shortgangers dit aandeel inderdaad loslaten dat heeft dit aandeel een enorm winstpotentieel. Voor SBM geldt hetzelfde  met een uiteindelijke winst van 1.6%. Maar eerder op de dag noteerde het aandeel nog een winst van 3%. De verkiezingen in Brazilie hadden hier ongetwijfeld mee te maken. Toch zagen we bij SBM hetzelfde patroon als tijdens de momenten dat de shortgangers actief zijn. Om half vijf ’s middags waren er weer vele kleine verkooporders (bijvoorbeeld 5 stuks voor 1 eurocent lagere koers als koers op dat moment). Bovendien werden er weer grote verkooporders van tussen de 15 en 20 duizend stuks op enkele centen hoger dat de toen actuele koers. Dit om de andere eventuele kopers (daghandelaren) te demotiveren en het aandeel links te laten liggen. Tevens worden de shortgangers na 15.00 uur ’s middags actiever. Dus al is de koers hard gestegen eerder op de dag, dan slaan de shortgangers in zeer korte tijd toe en kan de koers daarin gemakkelijk 1.5% lager worden gezet, met relatief weinig omzet.

Indien we de beurzen in Europa bezien, dan valt het op dat het sentiment vaak zeer positief is, maar dat de beurzen aan het einde van de dag toch weer bijna alle winst, zonder aanwijsbare reden, inleveren. Het lijkt er dus sterk op dat er een aantal grote partijen zijn die niet accepteren dat de Europese beurzen stijgen. Tevens dalen deze beurzen sterk bij een kleine tegenvallers. Dit terwijl Amerika gewoon blijft stijgen of in ieder geval stabiel is. Het is te simpel om dit louter te verklaren door de positieve ontwikkelingen in de VS. Zo ongelooflijk goed gaat het nu ook niet en vergist u niet;  de Amerikaanse beurs staat relatief 2 maal zo hoog als de AEX index.

Opvallend is dus dat tijdens beursdagen de beurzen in Europa relatief makkelijk en snel wegzakken, en dan zonder oorzaak. Ik heb al eerder in mijn columns aangegeven dat vele analisten van de grote investeringsbanken positief gestemd zijn over Europa en Europese bedrijven die daar genoteerd staan. Toch wil het niet vlotten.

Als we naar de AEX kijken, dan zijn bijvoorbeeld vooral Shell, Unilever en ING van belang voor de index. Deze vormen bijna 50% van de gehele index. Indien een grote bank dus speculeert op een indexdaling van de Europese beurzen, hetgeen een aantal Amerikaanse investeringsbanken lijkt te doen, dan zou een verkoopadvies voor voornoemde fondsen hiertoe al goed bijdragen. De huidige stijging van de AEX dit jaar is bijna volledig toe te schrijven aan de koersstijging van Shell dit jaar.

Indien we naar alle adviezen kijken van de Amerikaanse grootbanken, zoals JP Morgan, Bank of America / Merrill Lynch, Citigroup, Goldman Sachs en Morgan Stanley, dan kan worden geconcludeerd dat de meesten hiervan positief gestemd zijn over de Europese beurzen en ook vele koopadviezen afgeven voor de individuele fondsen. Een uitzonering hierop vormt Bank of America / Merrill Lynch, die voor de objectieve aanschouwer toch wel erg veel en vreemde negatieve adviezen afgeeft voor bijvoorbeeld meerdere AEX fondsen. Dit terwijl hun concurrenten een tegengesteld beeld creëren (positief; koopadviezen).