Column 7 oktober 2014

Datum 7 oktober 2014

Vandaag, dinsdag 7 oktober opnieuw bijltjes dag op de Europese beurzen. Als voornaamste reden wordt aangegeven dat de Duitse industriële productie over september met 5% blijkt te zijn gedaald. Deze cijfers werden echter al voor de opening van de beurs bekendgemaakt en de AEX opende op slechts

-0.35% en bleef enige tijd rond de -0.4% hangen. Er lijkt dus meer aan de hand. Zoals al eerder gemeld lijkt er toch door een aantal grote speculanten op een koersdaling in Europa gespeculeerd. Dit geldt vooral voor de beurzen in Parijs, Frankfurt en Nederland. Uiteraard draait het economisch niet lekker in Europa, en vooral Duitsland. Maar de forse afstraffing van bepaalde individuele fondsen, die op sommige dagen volledig in elkaar getikt worden, kan hieraan alleen niet worden toegeschreven.  Voorbeelden hiervan zijn Randstad, dat na de 2.5% stijging van gisteren, vandaag met meer dan 4% terug moest. Indien bepaalde fondsen op een dag sterk stijgen worden ze een dag later weer volledig in elkaar gedrukt.  Naast Randstad zijn dit op dit moment SBM, waarin de shortposities opnieuw stevig zijn uitgebouwd, wat de koersdalingen van vorige week verklaart. De hedgefondsen “Man Investments en AQR werken de laatste dagen met succes samen om SBM naar beneden te krijgen. Rond 2 oktober heeft Man 200 duizend aandelen SBM op de markt gedumpt, terwijl rond 3 oktober AQR zo’n 120 duizend aandelen SBM op de markt heeft gebracht, hetgeen voor beiden een uitbreiding van hun shortposities betekent. Hun gedrag is dus juist op elkaar afgestemd.

Ook in Arcelor Mittal zijn de shortposities de laatste dagen verdubbeld. Bij Randstad gebeurt iets dergelijks alleen vrees ik dat er meerdere hedgefondsen speculeren nop een koersdaling maar de shortposities onder de 0.5% houden, zodat ze deze niet behoeven te melden aan de AFM (grens is 0.5%).  

Ook Air France KLM moest het weer ontgelden met een koersverlies van zo’n 5%. Zoals gisteren aangegeven heeft zakenbank Bank of America / Merrill Lynch een tijdje geleden een verkoopadvies afgegeven met een koersdoel van EUR2.75, terwijl het aandeel toen flink boven de EUR7 noteerde. Ondanks het koopadvies van JP Morgan vandaag, met een koersdoel van EUR8.50, wordt de koers toch met 5% in elkaar getrapt. Conclusie: JP Morgan dus geen enkele invloed op koersvorming, maar BOA/ML is wel bepalend.

Hier is weinig tegen te doen zoals al eerder is gebleken. Als de pijlen op een bepaald aandeel worden gericht, dan is het kansloos voor zolang als de aanval duurt.

Voor Imtech eindelijk eens wat positief nieuws, althans als naar de reactie op de beurs wordt gekeken. De extra aandelenuitgifte om EUR600 miljoen binnen te halen en daarmee een groot deel van de schulden af te lossen, is goedgekeurd. Het aandeel steeg met 4.4% op EUR0.376. Dit wordt de volgende dagen vuurwerk op de beurs. Ik ga ervanuit dat de koers hard naar beneden zal worden gedrukt. In mijn column van morgen zal ik uitleggen hoe hedgefondsen normaliter inspelen op dergelijke emissies en daarbij zoveel mogelijk winst proberen te maken.