Column 8 september 2014

Datum: 8 september 2014

Na de positieve stemming van vorige week nadat de ECB de korte rente opnieuw met 0.1% heeft verlaagd, en dat de ECB voornemens is honderden miljoenen euro’s zal inzetten om obligaties op te kopen, is de rust weer wedergekeerd.

De AEX sluit met een klein verlies van 0.1%. Op de Amsterdamse aandelen beurs waren er wel grote individuele uitschieters. Imtech knalde opnieuw omhoog. Blijkbaar pakken de hedgefondsen hun winst door de aandelen die ze eerder voor veel hogere koersen hadden verkocht nu terug voor een prikkie. Begin 2013 stond Imtech nog op een koers van EUR 8. Hedgefondsen die toetertijd zijn begonnen met het opbouwen van shortposities, hebben dus een mooie winst als ze de aandelen nu terugkopen voor EUR 0.50.

Zoals op elke dag waren er vandaag toch ook weer opvallende koersontwikkelingen. Royal Dutch Shell werd vanaf 10.00 uur fors lager gezet, stijgt vervolgens in de loop van de middag om na 17.00 uur weer stevig te dalen tot een slotkoers die 1.4% lager ligt dan de slotkoers van afgelopen vrijdag. Dit koersverloop vertoont veel gelijkenis met fondsen waarvan het zeker is dat hedgefondsen actief zijn in het opbouwen van shortposities en dus gokken op een koersdaling. Een ander aandeel waarvan iedereen weet dat de koers voornamelijk wordt bepaald door shortgaande hedgefondsen, is Fugro. U kent zo langzamerhand het gebruikelijke patroon; in het begin van de handel staat het aandeel nog vlak of zelfs positief, om vlak daarna fors naar beneden te duikelen en de rest van de dag op dat lager niveau te worden gehouden, met aan het eind van de handel na 16.30 uur nog een forse klap te incasseren. Bij Fugro treffen we al weken een dergelijk patroon aan. Uit het AFM shortselling register blijkt dat Fugro een geliefde prooi is van de hedgefondsen. En dan SBM. Ik gaf in een van mijn vorige columns al aan, dat ik benieuwd was wanneer de hedgefondsen die reeds fors short zitten in dit aandeel, revanche nemen voor de forse stijging die SBM onlangs heeft ondergaan, na een even zo grote voorafgaande daling overigens. Nou vandaag was het weer bingo. Na tien minuten handel was het prijs, de koers van SBM werd direct fors naar beneden geduwd met een paar forse orders en vele kleine. Daarna werd de koers vakkundig laag gehouden. Na zo’n anderhalf uur werden er al een kleine 300.000 aandelen van SBM verhandeld. Normaal gesproken zijn dit er tussen de 50 en 150 duizend. Er werd alles aan gedaan om de koers laag te houden. Na incidentele stijgingen werden wat grotere verkooporders ingelegd om een stijging te voorkomen. Ook werden er boven de actuele koersen grote verkooporders ingelegd met een limiet die iets hoger lag dan de actuele koers. Dit voorkomt een plotselinge stijging door een toename van de vraag naar het aandeel, dat volgens een onderzoek van SNS Vermogensbeheer door analisten wordt getipt als grootste stijger in de maand september. De shortende hedgefondsen zullen er een hele kluif aan hebben om een verdere stijging van het aandeel te voorkomen. Vandaag was het dus power play. Het zou me niet verbazen dat alleen in het eerste uur van de handel al 200.000 stuks SBM door de shortende hedgefondsen op de markt gebracht zijn. De shortposities zullen dus waarschijnlijk toe zijn genomen met tenminste 0.1% (staat gelijk aan 200.000 aandelen).

Delta Lloyd en Randstad zijn fondsen die ook voortdurend laag worden gehouden en elke tijdelijke opleving links laten liggen. Bij deze fondsen lijkt ook meer aan de hand.

Vorige week gaf ik in mijn column aan dat ING los leek te komen van haar terughoudendheid om verder te stijgen. Dit geschiedde na het koopadvies van Kepler i.p.v. het eerdere verkoopadvies voor het aandeel ING. Daarna is het aandeel ING al relatief redelijk fors gestegen. Hetzelfde zagen we vandaag bij Arcelor Mittal. Dit aandeel ligt al maanden onder druk en wil maar niet omhoog. Dit ondanks vele koopadviezen voor Arcelor Mittal.

Eerder dit jaar gaf Kepler voor Arcelor Mittal een verkoopadvies met een koersdoel van EUR 10 (vorig koersdoel van EUR13), terwijl de toenmalige koers EUR 11.50 was. Als reden werd aangegeven de tegenvallende economische groei en dalende staalprijzen. Vandaag komt Kepler met een koopadvies voor het aandeel met een koersdoel van EUR 13. Als redenen worden hiervoor aangegeven, de verbeterde economische vooruitzichten in Europa en voorziene stijgende metaalprijzen. Het aandeel sloot vandaag een kleine 2% hoger. Interessant om te zien of Kepler ook hier , net als bij ING een verlossend effect heeft en het aandeel kan stijgen zoals de meeste analisten al maanden lang voorspellen.

 

Goeroe