Column 7 september 2014

Datum: 7 september 2014

Vrijdag 5 september was een wat saaie handelsdag. Zoals in mijn vorige columns al aangegeven lijken ING en Aegon losgeraakt van de marktpartijen die een stijging van hun koers langere tijd hebben tegengehouden. Er lijkt dus nog veel meer in het verschiet te liggen voor deze fondsen. Opmerkelijk zijn de koersbewegingen van ASML. Dit aandeel noteert nu zo'n EUR 75, maar lijkt toch voornamelijk naar beneden gericht te worden. Na het begin van de handel werd ASML meer dan 1% lager gezet en op die koers de rest van de dag gehouden. Het bekende hedgefondsen patroon. De koersbewegingen van ASML vertonen al langere tijd trekjes van schortende hedgefondsen. Al lange tijd lijken een aantal hedgefondsen het aandeel lager te willen zetten. Dit ging een aantal weken geleden vergezeld met negatieve berichtgeving over de ontwikkeling van de EUV technologie die erg belangrijk is voor de toekomst van ASML. In de pers werden voortdurend twijfels gezaaid m.b.t de testen van deze nieuwe technologie. Het aandeel lag dan ook slecht in de markt en daalde dan ook aanzienlijk. Totdat ASML met het bericht naar buiten kwam dat een grote klant de EUV technologie positief had getest. Op dezelfde dag steeg het aandeel met meer dan 10%. Daarna is er weer sprake van hetzelfde koersontwikkelingspatroon en daalt het aandeel weer.

SBM liet een relatief stevige daling zien van 0.7% na hoger te hebben gestaan in het eerste uur van de handel. Het kan bijna niet anders of er zijn weer meer shortposities ingenomen door de hedgefondsen. Het AFM register zal hier weer uitsluitsel over geven. Imtech is de laatste week met meer dan 20% gestegen. Ik hoop persoonlijk niet dat al teveel particulieren instappen omdat dit hoogstwaarschijnlijk een schijnbeweging is. Grote marktpartijen zullen dit aandeel op korte termijn hoogstwaarschijnlijk op grote schaal dumpen met de enorme emissie van extra aandelen in het vooruitzicht, waardoor de koers fors zal dalen.

In mijn vorige column ben ik kort ingegaan op de handelspraktijken van private equity fondsen in de US, die met hun aankoop van miljoenen huizen bewust de huizenmarkt opblazen om vervolgens de aangekochte huizen met hun huurcontracten als asset backed security (ASB) producten weer met winst te verkopen.  Dit was uiteindelijk toch de oorzaak van de crisis.

Goldman Sachs maakt het nog bonter. Vlak voordat de Portugese Bank Banco Espirito Santo ineenstortte, heeft deze bank nog even snel USD 835 miljoen aan deze bank geleend, met als doel deze obligatie snel met winst door te verkopen aan derden. Ze dachten hier even snel een hoge hoge commissie mee binnen te slepen. Dit spelletje ging echter niet door omdat deze derden de schuld niet wilden overnemen waardoor Goldman Sachs zelf met de lening bleef zitten. Vervolgens werd de obligatie met forse verliezen/kortingen verkocht  aan hedgefondsen (de zognoemde distressed debt funds), die zich voornamelijk concentreren op het opkopen van schulden van insolvabele bedrijven met grote korting .

Goeroe